PARELTJES: WERELDTOUR

Het boek Wereldtour van Mart Smeets kocht ik op een zomerse middag in augustus in een kringloopwinkel in Zwolle. Ik kom eigenlijk zelden in een kringloopwinkel, maar wanneer ik daar dan tussen de ‘rommel’ sta ben ik altijd geconcentreerd opzoek naar interessante boeken. Zo vond ik destijds het boek Wereldtour. Het kostte me slechts twee euro. Een paar maanden later las ik het boek in één ruk uit. Een pareltje.

WereldtourHet was pas de tweede keer dat ik een boek van Mart Smeets in handen had. De eerste keer was afgelopen zomer tijdens de Tour de France. Toen kreeg ik het boek Dagboek van een sportgek toegestuurd van NuSport. Deze had ik te danken aan het feit dat ik een etappe uitslag goed had voorspeld. Het boek was na een vlugge blik op de achterzijde weer in mijn boekenkast verdwenen en daar staat hij nog steeds. Ik vind het belangrijk dat een cover van een boek er uitspringt. Die van Smeets liet dat kennelijk na. Toch besloot ik het boek Wereldtour eens een kans te geven.

Zoals de titel al aangeeft gaat het om een grote reis die Mart Smeets maakt tijdens het eerste kwartaal van 2006. Elk hoofdstuk van het boek bevat een apart verhaal die zich afspeelt in een van de vele steden die hij bezoekt. Op 27 februari begint zijn avontuur in Turijn – waar hij net de Olympische Spelen heeft verslagen – en eindigt op 1 April in Haarlem. Tussendoor bezoekt de bekendste sportpresentator van Nederland Luxemburg, Haarlem, Kuala Lumpur, Adelaide, Sydney, Fiji-eilanden, Los Angeles, Vancouver, Hope, Kamloops, Revelstoke, Banff, Calgary, Minneapolis, Boston, Middlebury, Miami en Brugge.

Smeets ontmoet veel mensen, ziet zijn zoon een homerun slaan op het baseball park van Kensington, maakt het WK schaatsen in Calgary als toeschouwer mee (iets wat hij liever als journalist had gedaan), bezoekt NBA- en tenniswedstrijden en schrijft ondertussen zijn columns en artikelen voor de verschillende kranten.

Wanneer je het boek leest valt het al snel op dat Smeets een bepaalde koopdrang heeft en dat hij zich vasthoudt aan bepaalde rituelen. Zo gaat er geen moment voorbij dat hij van shopping mall naar winkelcentrum loopt om zichzelf te voorzien van nieuwe overhemden en broeken. Het aantal boeken die hij aanschaft tijdens zijn reis is ook niet mis. Voor Smeets is het gebruikelijk om elke ochtend in de sportschool te staan, erop uit te gaan voor een driedubbele espresso en om elke avond aan te schuiven bij een luxe restaurant. Een levensgenieter.

Een levensgenieter die wel ieder moment van zijn ‘vakantie’ aanpakt om te genieten van de sport. Zijn sport. Zo volgt hij dagelijks het laatste sportnieuws en blijft tot diep in de nacht kijken naar NBA- en honkbalwedstrijden. Niks ontgaat hem. Smeets moet zich zelfs inhouden. Tijdens een bezoek aan een wedstrijd van Michaëlla Krajicek in Florida, staat hij op het punt om een item over haar te maken. Toch weet hij zichzelf in toom te houden. Hij is slechts een bezoeker dit keer.

In de laatste hoofdstukken van het boek neemt Smeets je mee langs zijn boekenkast. Elk boek die hij heeft gekocht tijdens zijn wereldtour (en dat zijn er nogal wat) krijgen een motivatie. Zo verknocht hoe hij is op zijn aankopen zo blij ben ik dat ik dit boek een kans heb gegeven. Het leest heerlijk weg. Een kijkje in de wereld van een sportgek.

Titel: Wereldtour
Schrijver: Mart Smeets
Uitgever: Nieuw Amsterdam Uitgevers
Bladzijden: 187
ISBN: 13 978 90 468 0173 4

 

Leave a Comment

Thanks for downloading!

Top