PREMIES: BELKIN OOK IN NAJAAR GROOTVERDIENER

Ook in het najaar voert Belkin Pro Cycling de lijst aan met het meest verdiende prijzengeld van de Nederlandse ploegen. Na het Wereld Kampioenschap in Florence, reden de Nederlandse ploegen nog vele meerdaagse en eendagswedstrijden. Mede dankzij de ongeslagen status in Hainan verdiende Belkin veruit het meeste aan premies. €126.671,- om precies te zijn.

Belkin Pro Cycling

De zevende etappe van de Tour van Hainan, de rit van Wuzhishan naar Dongfang, zou een gewone sprintetappe worden. De Belkin equipe controleert de wedstrijd, net zoals in voorgaande etappes het geval was. In de slotfase wordt eens te meer duidelijk dat de ploeg van Nederlandse bodem onverslaanbaar is. Theo Bos – inmiddels rijdend in de groene puntentrui – wint. Lars Boom wordt tweede net voor de man in de gele leiderstrui, Moreno Hofland. Op de vierde plek vinden we Tom Leezer terug. Een één-twee-drie-viertje noemen we dat.

Zo’n etappe als hiervoor wordt geschetst levert Belkin zo’n 13.220 Amerikaanse Dollars op. En zo ging dat negen dagen lang in het verre Hainan. Belkin domineerde de etappes en kwam uiteindelijk op een totaal bedrag van maar liefst 150.600 Amerikaanse Dollars aan gewonnen prijzengeld. Omgerekend is dat (op dit moment) 109,261 euro. De grootste inkomstenbronnen waren natuurlijk de overwinningen van Hofland en Bos, maar ook de eindklasseringen (punten- en eindklassement) speelden hierin een grote rol. Zelfs de tussensprints waren de Nederlandse renners zeer actief.

Niet alleen Hainan was een groot succes. In de Sparkassen Münsterland Giro reedt Jos van Emden naar de eerste plaats (€5.785,-). In Tour de l’Eurométrople speelden de Belkinrenners een rol, zij het een bescheiden bijrol (€1.343,-). De Tour of Beijing was de laatste World Tour race en ook daar liet Belkin zich van voren zien. Mede door de eerste podiumplek van Hofland op het hoogste niveau verdiende Belkin €7.620,- (omgerekend van Amerikaanse Dollars). Met de overige verdiensten in Lombardije (€500,-), Binche-Chumay-Binche (€1.295,-) en Parijs-Tours (€380,-) komt Belkin uit op een bedrag van €126.671,-.

Grootverdiener: Moreno Hofland (€57.887,-)

Argos-Shimano

Niet alleen Belkin stapte in het vliegtuig richting Azië, ook Argos-Shimano stond aan de start van de Ronde van Beijing. Geen Kittel of Degenkolb in Beijing, maar wel Luka Mezgec. De sprinter finishte in de openingsetappe net achter de Noor Hushovd. In de vijfde etappe was het wel raak. Het Sloveense talent eindigde als eerste en verzekerde zich daarmee van de tweede plek in het puntenklassement. De winst aan prijzengeld stond na de laatste etappe op €22.958,-.

Ook in andere wedstrijden stak de Nederlandse formatie in goede vorm. John Degenkolb won de najaarsklassieker Parijs-Tours. Het leverde Argos-Shimano €7.515,- op. Even daarvoor was Degenkolb ook al succesvol in Parijs-Bourges (€5.785,-). Waar Belkin een bijrol speelde in Tour de l’Eurométrople, was het Argos-Shimano die juist de hoofdrol vertolkte. Het team van Iwan Spekenbrink won het ploegenklassement en wederom was het Degenkolb die twee etappes wist te winnen. Argos-Shimano nam in die ronde in totaal €9.510,- mee naar huis.

Samen met de overige winst uit Lombardije (€500,-), Sparkassen Münsterland Giro (€4.128,-), Nationale Sluitingsprijs (€1.592), de schitterende overwinning van Reinardt Janse van Rensburg in Binche-Chumay-Binche (5.785,-) verdiende Argos-Shimano in het najaar €57.920,- aan prijzengeld.

Grootverdiener: Luka Mezgec (€22.602,-)

Vacansoleil-DCM

Het derde Nederlandse team dat naar Azië trok was Vacansoleil-DCM. De ploeg speelde geen enkele rol in de Ronde van Beijing. Het enige lichtpuntje was de zesde plek van Barry Markus in de tweede etappe richting Yanqing. In totaal werd er een schamele €3.662,- aan prijzengeld opgehaald. In Binche-Chumay-Binche liet Vacansoleil-DCM zich van een andere kant zien, de positieve kant welteverstaan. Björn Leukemans eindigde op een hele knappe tweede plek achter Janse van Rensburg. Het leverde Vacansoleil €2.895,- op.

In de overige rittenkoersen kon de inmiddels opgeven ploeg geen potten breken. In Tour de l’Eurométrople werd er slechts €642,- euro opgehaald. Romain Feillu reedt naar een tiende plek in de Tour de Vendée (€190,-), Juan Antonio Flecha kwam als dertiende over de finish in de Ronde van Lombardije (€500,-), Wesley Kreder bracht in de Nationale Sluitingsprijs ook wat geld in het laatje (€147,-) In Chrono Des Nations won de Nederlandse ploeg €294,- en tot slot werd er in Parijs-Bourges €441,- opgehaald. Het totaal bedrag aan gewonnen prijzengeld bedroeg aan het einde van het seizoen €8.771,-.

Grootverdiener: Björn Leukemans (€2.895,-)

Verschenen op CyclingOnline, zaterdag 2 november 2013

2 Comments

  1. Aljan

    Hofland won volgens mij geen etappe in Beijing. Werd wel een keer derde. Of lees ik dat nu helemaal verkeerd?

    • thomasmulder (Author)

      Klopt! Het moest eerste podiumplek zijn, i.p.v. overwinning. Bedankt voor je oplettenheid;)

Leave a Comment

Thanks for downloading!

Top