PREMIES: VUELTA A ESPANA (2/2)

De Vuelta a España is afgelopen. Van de elf Nederlanders die op de startlijst stonden, kwamen er gisteren slechts twee aan in Madrid. Bauke Mollema was daar één van. Hij won de zeventiende etappe naar Burgos. De drie Nederlandse ploegen speelden voor de rest amper een rol in het eindklassement. Op de helft van de Vuelta had Belkin Pro Cycling het meeste prijzengeld verdiend. Hieronder een vervolg op het vorige deel.

Belkin Pro Cycling

Het tweede deel van de Vuelta begon niet goed voor Belkin. Van de negen gestarte renners bleven er na vijftien etappes slechts vier renners over. Stef Clement en Laurens ten Dam stapten in de dertiende etappe af. Luis Leon Sanchez deed hetzelfde de dag erna en tot slot verliet ook Graeme Brown in de vijftiende etappe het strijdtoneel. Een fikse tegenvaller voor Belkin. Bauke Mollema kon op dat moment een goed klassement al uit zijn hoofd zetten.

Voordat de vier het vliegtuig naar Nederland pakten, konden ze enigszins nog wat betekenen voor Belkin. Clement en Sanchez behaalden in de tijdrit bij Tarazona de twaalfde en de dertiende plek wat €720,- opleverde. Ook kwam Sanchez tijdens de lange vlucht als tweede over de Port de Envalira. Voor deze berg was door de organisatie van de Vuelta extra prijzengeld beschikbaar gesteld. Sanchez verdiende daar €520,-.

Bauke Mollema liet in rit zeventien zijn grote klasse zien. Als het bergop niet wil, dan maar op het vlakke moet hij gedacht hebben. Hij pakt op indrukwekkende wijze de etappe en verdiende daar €11.000,- mee. Vijf dagen daarvoor had hij ook al een podiumplek te pakken. Hij werd derde in de rit naar Castelldefels wat Belkin €2.700,- opleverde. Aan het eind van de rit verdiende Belkin in de Vuelta €23.725,-.

Grootverdiener: Bauke Mollema (€16.735,-)

Team Argos-Shimano

Voor Argos-Shimano was het tweede deel van de Vuelta een zeer groot succes. Ondanks het afstappen van Ramon Sinkeldam (veertiende etappe) en Thierry Hupond (twintigste etappe) presteerde Argos-Shimano boven verwachting.

Warren Barguil, die in het eerste deel van de Vuelta al een groot aandeel had in het gewonnen prijzengeld, liet zich ook het tweede deel van de Vuelta van voren zien. In de dertiende etappe, waar Mollema de derde plek pakte, was het de jonge Fransman Barguil die de overwinning pakte. Drie dagen daarna herhaalde hij dat kunstje door ook de zestiende etappe op zijn naam te schrijven. Door die twee overwinningen kon Argos-Shimano €22.000,- bijschrijven.

Georg Preidler ging samen met Sky-renner Boasson Hagen op avontuur. Tijdens de lange ontsnappingsvlucht pakte hij tot tweemaal toe de tweede plek in de tussensprints en pakte hij ook het prijzengeld mee wat op de top van twee klimmetjes lag. Door zijn ontsnapping verdiende hij €285,-. In de slotrit naar Madrid pakte Arndt de derde plek, Janse van Rensburg de achtste plek en eindigde Argos als eerste in het ploegendagklassement. In de hele Vuelta verdiende Argos-Shimano het meeste van de drie Nederlandse teams: €33.135,-

Grootverdiener: Warren Barguil (€24.480,-)

Vacansoleil-DCM

Net als Belkin verloor Vacansoleil in het tweede deel van de Vuelta merendeel van de manschappen. Thomas de Gendt en Markus Barry waren al afgestapt. In de veertiende etappe verlieten Wout Poels en Lieuwe Westra ook de Vuelta. Tomasz Marczynski stapte in de vijftiende etappe van de fiets en ook Johnny Hoogerland moest opgeven. Alleen Grega Bole, Juan-Antonio Flecha en Rafael Valls bereikten de finish in Madrid.

In het eerste deel van de Vuelta speelde Vacansoleil geen rol van betekenis. Dit was wel af te lezen aan het verdiende geld. Ook in het tweede deel van de Spaanse ronde hadden ze weinig in te brengen. Flecha zorgde in de dertiende en zestiende rit voor €720,-. Grega Bola werd tot twee maal toe zesde. Dit gebeurde in de zeventiende en slotrit van de Vuelta. Hij haalde op de valreep nog €1.800,- binnen.

Vacansoleil haalde uiteindelijk het minste geld binnen van de drie Nederlandse ploegen. Het eindrekening komt op een schamel bedrag van €6.825,- uit.

Grootverdiener: Juan Antonio Flecha (€3.455,-)

Klik hier voor een volledig overzicht

Verschenen op CyclingOnline, maandag 16 september 2013

Leave a Comment

Thanks for downloading!

Top