RECORDHOUDER OP ACHTERGROND

Hij is recordhouder in het marathonschaatsen en wordt bestempeld als de allerbeste van zijn vakgebied. Als het even kan zou hij die eer aan iemand anders geven. Jan-Maarten Heideman (40) uit Oldebroek treedt niet graag op de voorgrond, maar als je vraagt naar zijn ervaringen dan kan hij het als geen ander overbrengen.

Zijn laatste zege op kunstijs dateert uit 2011. Op 19 februari om precies te zijn. In Kardinge, Groningen. Het was een week nadat Jan-Maarten Heideman als 27ste over de streep kwam in de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Gehuld in het paars/witte tenue van zijn ploeg AMI Kappers stond Heideman aan de start. Beennummer 5 op beide dijbenen vastgeplakt.

Vaak offerde Heideman zich op voor zijn ploeggenoten. Iets wat de Oldebroeker niet met tegenzin deed. Binnen de AMI Kappers-ploeg reden immers de sprinters Ingmar Berga en Christijn Groeneveld. Zij waren de beoogde afmakers. Heideman had een vrije rol binnen de ploeg en mocht dus de aanval zoeken.

Zo’n aanval kwam er op 19 februari 2011. Zelden kreeg hij zo’n grote kans op een overwinning. Dus die liet de routinier niet aan zich voorbij gaan.

Samen met zes andere rijders pakte Heideman een ronde voorsprong. Daar was dan het moment. Op het voorlaatste rechterstuk van de baan kroop hij naar voren. Diep door de knieën. Mooie brede slagen. Heideman drukte Mart Bruggink en Douwe de Vries terug naar een tweede en derde plek. Zelf eiste hij de eerste plek op.

Zijn 77ste overwinning op kunstijs.

Het totaal aantal overwinning leek hem niet te interesseren. Dat hield hij niet bij. Hij reed nu twaalf jaar lang marathon, dat wist hij dan weer wel. Deze overwinning droeg hij wederom op aan iemand anders op. Zoals Heideman zo vaak deed in zijn carrière. Iets té vaak misschien.

Want zo zit de recordhouder van het meest aantal overwinningen op kunstijs in elkaar. Zo heeft hij altijd in elkaar gezeten. Wanneer je foto’s bekijkt dan zie je Heideman nooit op de voorgrond staan. Oké, een enkele uitzondering, maar dat kwam dan omdat het de compositie ten goede kwam. Nee, hij bevindt zich liever op de achtergrond. Hij is dan wel de beste marathonschaatser ooit, maar wel de beste marathonschaatser ooit met de minste praatjes. Hij duikt graag een beetje weg.

Zijn topjaren beleefde Heideman bij Wehkamp. Het team moest veel voor hem werken. Niet omdat Heideman dat graag wilde, maar omdat iedereen wist dat hij degene was die het kon afmaken in de sprint. En als hij dan had gewonnen in de sprint dan was het eerste wat hij zei tegen zijn teamgenoten: “Maar als ik morgen wat voor jou kan terugdoen, of volgende week, dan doe ik dat.”

Typisch Heideman.

In zijn kinderjaren stond hij al vroeg op de ijzers. Samen met zijn vader was hij op de ijsbaan te vinden. Omstanders konden het gelijk zien. Dit wordt er eentje. En toen was hij nog maar 13 jaar. Zijn grote voorbeeld had hij al gevonden. Dat kon niemand anders wezen dan Dries van Wijhe. Maar volgens Van Wijhe moest het andersom zijn, Heideman was juist het grote voorbeeld. Het is dat de tijd anders heeft bepaald.

Natuurtalent in combinatie met heel veel arbeid. Het is een jongen die zijn lichaam goed verzorgt. Hij drinkt geen alcohol en grijpt elk moment aan om te trainen. Op veertig jarige leeftijd is dit niet anders. Elke dag fietst hij weer 23 kilometer naar Dronten toe. Training geven, clinics verzorgen, fietsmetingen, fitness instructies geven, alles op het gebied van topsport. Zoals Heideman het ‘t liefst heeft.

Zijn werkzaamheden bij Leisure World zijn goed te combineren met het marathonschaatsen. Aankomend seizoen maakt Heideman deel uit van Team Haven Amsterdam/Skits. Een team dat voornamelijk bestaat uit studenten op wie hij zijn ervaring kan overbrengen.

Sinds 1996 reed hij onafgebroken rond in het marathonpeloton. Op kunstijs werd hij drie keer nationaal kampioen. Ook op natuurijs was Heideman succesvol door onder andere ook daar drie keer Nederlands kampioen te worden. Daarnaast won hij nog meer grote wedstrijden. Ook was Heideman erbij toen in 1997 de laatste Elfstedentocht werd verreden.

Niks voor niks werd de prijs voor talent met meeste progressie vertaald in de Jan-Maarten Heideman prijs.

Van al die ervaringen kunnen jonge talenten veel leren. Voornamelijk door jonge talenten. De techniek van Heideman is een voorbeeld voor velen. Pootje-over in de bochten kunnen alle schaatsers, maar pootje-over-rechtsom niet. Heideman wel. Volgens hem houdt het zijn lichaam meer symmetrisch. Het is de befaamde techniek van Heideman waar veel jongeren met open ogen naar kijken.

Dit is ook de reden waarom Leisure World in Dronten Heideman april dit jaar binnenhaalde. Voor hem was het al bekend terrein. Sinds de opening van de ijsbaan in ’98 was hij daar al te vinden. Nu is Heideman aangetrokken om kennisoverdracht en trainingsniveau over te brengen op de jeugd. Hij kan het één op één overdragen en daarvoor is Heideman de juiste persoon op de goede plek.

Met zijn 40 jaar is de carrière nog niet voorbij. Waar in het verleden het werk om de topsport heen werd gebouwd is het nu andersom. Dat wil niet zeggen dat Heideman minder actief zal zijn. Stoppen dat zit er nog niet in.

Leave a Comment

Thanks for downloading!

Top